МАНИФЕСТ НА СВЕТОВНОТО ПОЕТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ

Posted: 23/09/2011 in Акции
Етикети:, , , ,
Световно поетическо движение

Програма на четенето на 24.09.2011 г.

Световното поетическо движение беше основано на 9 юли 2011 година в Меделин, Колумбия, в контекста на Световната среща на Директори на 37 международни поетически фестивали.

Там те обсъдиха връзката между поезията и мира, възраждането на човешкия дух, приемането и възстановяването на природата, единството на различните култури и народи, бедността и поетическото правосъдие и възможните действия в полза на глобализацията на поезията.

Месец по късно, към Световното поетическо движение се присъединиха 85 международни поетични фестивали и 453 поета от 97 държави и всички континенти. (Днес те вече са много повече.)

Една от целите е да се включат повечето от големите международни поетични фестивали, поети, поетични школи, печатани и виртуални публикации за увеличаване на взаимното сътрудничество като по този начин да се стимулира индивидуалния и колективен глас на поезията на нашето време.

Неотдавна към Световното поетическо движение се присъедини проектът “100 000 поети за промяна” – дръзка калифорнийска инициатива на поетите Майкъл Ротънбърг и Тери Карион, предложили  осъществяването на световно поетическо действие на 24 септември 2011г. в 350 различни градове.

По силата на същността на поезията, Световното поетическо движение подкрепя и винаги ще подкрепя мислите, действията и мерките, които могат да допринесат за световен мир, за опазването на живота на Земята, за устойчивото развитие на един нов свят, за възстановяването на красотата, достойнството и истината в процеса на последователното заздравяване на присъствието на поезията в съвременното общество.

 Поезията е знание, размишление и просветление, освобождаване, съзерцание и действие, светкавица, творческо въображение и братство, духовно единство между индивидите и народите, миналото, настоящето и бъдещето на човечеството.

Световното поетическо движение призовава всичките си членове, поети и международни поетически фестивали да планират, разработят и разпространят поетични действия и едновременни световни четения по цялата планета на 24 септември 2011 г., за да подкрепят процеса ни на организиране и да направят мощна демонстрация на поетичната сила в света, в стотици градове и села на Земята.

Преведе от английски:  Никола Маринов

 

Координационен комитет на Световното поетическо движение 

Peter Rorvik (South Africa), Bas Kwakman (Netherlands), Jack Hirschman (United States of America), Rati Saxena (India),

Alex Pausides (Cuba), Amir Or (Israel), Iryna Vikyrchak (Ukraine), Fernando Rendón (Colombia).

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s